Otvorena Fabrika namještaja: Pregovori s EU-IKEA oko izvoza na evropsko tržište

Bez autora
Mar 13 2011

U fojničkom naselju Podcitonja federalni premijer Mustafa Mujezinović svečano je pustio u rad Fabriku namještaja - pilanu, koja se nalazi u hali Tvornice "Žica", podružnica Fojnica. Prije puštanja u rad ove fabrike premijer Mujezinović je sa većinskim vlasnikom "Žice" Sarajevo Muhamedom Pilavom posjetio načelnika općine Salkana Merdžanića. Nakon toga su se uputili u Podcitonju, gdje je upriličeno svečano otvaranje Fabrike namještaja - pilane, kojem su prisustvovali predstavnici političkog i javnog života Fojnice i SBK. Otvaren je proizvodni pogon koji znači novu razvojnu šansu, otvara nova radna mjesta i izvozne mogućnosti. Ovaj razvojni iskorak čini se u potpunosti vlastitim snagama uz potporu "Uniprometa" Sarajevo, većinskog vlasnika "Žice". Vrijednost ulaganja u prvoj fazi iznosit će oko dva miliona KM.

Otvorena Fabrika namještaja: Pregovori s EU-IKEA oko izvoza na evropsko tržišteU fojničkom naselju Podcitonja federalni premijer Mustafa Mujezinović svečano je pustio u rad Fabriku namještaja - pilanu, koja se nalazi u hali Tvornice "Žica", podružnica Fojnica.

Prije puštanja u rad ove fabrike premijer Mujezinović je sa većinskim vlasnikom "Žice" Sarajevo Muhamedom Pilavom posjetio načelnika općine Salkana Merdžanića. Nakon toga su se uputili u Podcitonju, gdje je upriličeno svečano otvaranje Fabrike namještaja - pilane, kojem su prisustvovali predstavnici političkog i javnog života Fojnice i SBK.

- Mislim da dijelimo vaše mišljenje da je ovo značajan trenutak, jedan od rijetkih u ovim teškim vremenima, da otvaramo proizvodni pogon koji znači novu razvojnu šansu, otvara nova radna mjesta i izvozne mogućnosti. Ovaj razvojni iskorak činimo u potpunosti vlastitim snagama uz potporu "Uniprometa" Sarajevo, većinskog vlasnika "Žice". Vrijednost ulaganja u prvoj fazi iznosit će oko dva miliona KM.

U toku su pregovori sa vodećim trgovačkim lancima EU-IKEA Conforama Butt i Bauhaus oko plasmana finalnih proizvoda na evropsko tržište. Kapacitet fabrike od 30.000 metara kubnih usklađen je sa mogućnostima i etatom "Šumarije" Fojnica. Proces proizvodnje je tako koncipiran da se obezbjeđuje maksimalna ekonomičnost, pa će se sav korisni otpad prerađivati u brikete koji će koristiti za proizvodnju energije za potrebe fabrike namještaja - rekao je direktor "Žice" Sarajevo Hrusto Tupeković.

Prvo zaposlenje u životu

Nakon što su krenuli prvi trupci koje je traka vozila do mjesta rezanja na licima radnika se vidjelo zadovoljstvo. Demobilisani borac Husein Hodžić iz Ostružnice nije krio oduševljenje. Kazao nam je da je ovo veliki dan za njega jer je konačno nakon proteklog rata prvi put zaposlen u nekoj firmi. Njegov kolega i komšija Amar Kurta rekao nam je da mu je ovo prvo zaposlenje u životu i presretan je zbog toga.

Do kraja godine 100 radnih mjesta

- Mi smo danas pustili u pogon opremu na kojoj će raditi 30 ljudi, a planiramo da do kraja ove godine uposlimo minimalno 100 novih radnika i to prije svega u proizvodnji, koja će u budućnosti biti dominantno orijentisana na izvoz - rekao je Muhamed Pilav, direktor "Uniprometa" Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik